top of page
Sök

Ett parti som inte gav upp

  • Skribentens bild: Vård för Pengarna
    Vård för Pengarna
  • för 7 dagar sedan
  • 2 min läsning

Vård för Pengarna grundades hösten 2013 av personal vid Nyköpings lasarett. Redan året därpå tog vi plats i landstingsfullmäktige. Partiets grundare, en läkare vid lasarettet, och flera av medlemmarna har en bakgrund inom vården – något som har format vår politiska inställning från dag ett.

– Vi visste inte riktigt vad vi höll på med i början, men vi lärde oss på vägen – och vi rörde om i grytan ordentligt! säger Kirsi Fransson, ordförande för Vård för Pengarna.

Det som gör vårt parti unikt är vår mångfald. Sjukvårdspartier bildas ofta av en specifik yrkesgrupp, till exempel sjuksköterskor eller undersköterskor. Men vi samlade människor från hela vårdkedjan – läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och sjukgymnaster. Vi fick också stöd från personer utanför vården, som en bankman och en byggingenjör. Alla var välkomna.

– Det var en blandning av vanliga människor med olika bakgrunder, och alla bidrog med något värdefullt. Så ser det ut i partiet än idag, säger Tomas Borin, gruppledare för Vård för Pengarna.

När vi valdes in i regionfullmäktige 2014 var det en obeskrivlig känsla.

– Det var overkligt. Att komma direkt från golvet och från gräsrötterna för att sen helt plötsligt få vara med och fatta beslut som påverkar hela Sörmland var enormt stort, säger Tomas.


En rörelse driven av engagemang

När vi startade fanns inga ekonomiska resurser. Partiets grundare, Jonas, använde sina egna pengar för att köpa valsedlar – som sedan förvarades i olika källare. Vi bildades ur frustration över vårdens nedskärningar. Samtidigt som politiska och administrativa kostnader ökade, såg vi hur resurserna på sjukhusgolvet krympte. Vi ville kämpa för vården – och vi fick ett enormt förtroende från väljarna eftersom många av oss själva arbetade i sjukvården. Samtidigt var vi skrämda. Vi hade stora visioner men visste inte hur vi skulle genomföra dem.

– Även om vi då var lite osäkra så kunde vi ändå vara offensiva, för vi hade fått med oss medborgarna. Det gjorde att vi vågade kämpa vidare! säger Kirsi.


Våra mål – då och nu

Våra ursprungliga mål är att minska administration, minska politiska kostnader samt flera händer och fötter på sjukhusgolvet. Vilket även är våra kärnfrågor. Vi vill även satsa på förebyggande hälsa, det är minst lika viktigt att hålla människor friska som att behandla dem när de blir sjuka.

I början hade vi varken kansli eller kontor. Allt arbete skedde ideellt, och de flesta av oss hade ingen tidigare politisk erfarenhet.

– Men det gjorde inget. Det handlade om folkvilja, engagemang och en stark övertygelse om att vi kunde förändra något, säger Tomas.


Symbolen för vår kamp

Myran i vår logga betyder mycket för oss.

– Myror jobbar dygnet runt, precis som vi i vården. På sjukhuset finns inget stopp – och det är just det vår symbol representerar, säger Kirsi.

Vi började som en grupp vårdanställda och eldsjälar utan politisk erfarenhet. Idag är vi en etablerad röst i regionpolitiken. Men vårt mål är detsamma som när vi startade: att sätta vården – inte administrationen – i första rummet.

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page